Home Inspiratie Totaalrenovatie De 5 meest gemaakte fouten bij een renovatie
TOTAALRENOVATIE

Deel deze pagina

De 5 meest gemaakte fouten bij een renovatie

De totaalrenovatie van een huis is een uitdagende klus. Tijdens de renovatie kunnen er ook frustraties ontstaan, omdat je tegen bepaalde problemen aanloopt. Problemen die je misschien wel had kunnen voorkomen. Benieuwd wat de 5 meest gemaakte fouten bij renovatie zijn? We bespreken ze in dit artikel, zodat jouw renovatieproject soepeler en succesvoller verloopt. 

1. Onvoldoende planning en voorbereiding

Voordat je begint met je totaalrenovatie, is het belangrijk om goed na te denken over wat je precies wilt bereiken en hoe je dat wilt doen. Maak een duidelijk plan met stappen en deadlines. Zo vermijd je dat je tijdens het proces tegen allerlei problemen aanloopt (zoals vertragingen, extra kosten), die je eigenlijk had kunnen voorkomen.  

2. Onrealistische budgettering

Veel verbouwers onderschatten hoeveel tijd en geld een renovatieproject kan kosten. Zorg er daarom voor dat je een realistische begroting maakt, gebaseerd op duidelijke offertes. Voorzie ook voldoende financiële middelen om te dekken wat je nodig hebt. Is je budget ontoereikend voor wat je wil realiseren? Dan is het beter om vooraf enkele moeilijke keuzes te maken. 

3. Verkeerde aannemers kiezen

Het kiezen van de juiste aannemers is cruciaal voor het succes van je renovatieproject. Zoek daarom naar aannemers die een goede reputatie hebben en waar je een klik mee hebt. Hoewel dat doorgaans niet de allergoedkoopste aannemers zijn, win je er toch mee op termijn. 

4. Je renovatieplan niet aanpassen aan veranderende omstandigheden 

Een renovatieplan maken is absoluut noodzakelijk. Koppig vasthouden aan dat plan is dan weer geen goed idee. Er kunnen altijd onverwachte zaken optreden waardoor jouw plan niet langer voldoet aan de vooropgestelde eisen. Dat kan niet alleen leiden tot vertraging en extra kosten, maar ook tot teleurstelling en frustratie. Gebruik je plan dus al leidraad, maar durf gaandeweg ook bij te sturen. 

5. Je niet laten begeleiden 

Hoewel begeleiding voor je renovatie meer kosten met zich lijkt mee te brengen, kan het je op de lange termijn veel geld en stress besparen. Professionele (ver)bouwcoördinators hebben vaak jarenlange ervaring en kennis op het gebied van renovaties en weten precies wat er nodig is om het project tot een goed einde te brengen. Dat betekent dat ze het beste ontwerp kunnen maken en advies geven over welke materialen en technieken het beste zijn. Ze kunnen ook de opvolging en coördinatie van het project voor hun rekening nemen, zodat jij je niet bezig hoeft te houden met allerlei praktische zaken en je kunt focussen op de dingen die voor jou belangrijk zijn. 

Tot slot kunnen professionals je helpen om eventuele problemen en vertragingen tijdens het project op te lossen, zodat het project op tijd en binnen budget kan worden afgerond. Kortom, je kan er zeker van zijn dat het project goed zal verlopen en dat je tevreden zult zijn met het eindresultaat.

wil je Professionele begeleiding?

Home Coach ontzorgt je doorheen het hele renovatieproject. We zorgen voor frisse, hedendaagse ontwerpen, maken een duidelijke planning en coördineren de verbouwing van A tot Z.

Kom gerust langs voor een vrijblijvende kennismaking.