Home Inspiratie Energiezuinig wonen Vloerverwarming of klassieke verwarming?
ENERGIEZUINIG WONEN

Deel deze pagina

Vloerverwarming of klassieke verwarming?

Een van de belangrijkste keuzes die moet gemaakt worden bij het (ver)bouwen van een woning is de verwarming. Welk type verwarming kies je? Kies je beter voor een condensatieketel of warmtepomp? Wat is een energiezuinige optie?  

Wij geven je alvast mee dat vloerverwarming een van de meest energiezuinige opties is om te overwegen. Ontdek in dit artikel waarom. 

Vloerverwarming

Hoe werkt vloerverwarming?

Je kan vloerverwarming vergelijken met klassieke verwarming, alleen functioneert je gehele vloer als één grote radiator.

  • Via de  thermostaat  regel je de gewenste  temperatuur.
  • De verwarmingsketel verwarmt het water tot op de juiste temperatuur.
  • Het warme water komt in het buizencircuit onder de vloer terecht.
  • Het warme water verwarmt: eerst de buizen, dan de cementlaag en als laatste de vloerbekleding.
  • De warmte stijgt van beneden naar boven en verwarmt zo de ruimtes.
  • Het afgekoelde water gaat opnieuw naar de CV-ketel om op te warmen.

is vloerverwarming zuiniger dan radiatoren?

Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dit om volgende redenen:

  • Je kan met vloerverwarming jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij klassieke radiatoren. Doordat de warmte via de vloer langs je lichaam ‘glijdt’ geeft het immers een hogere gevoelstemperatuur.
  • Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de watertemperatuur die nodig is om comfortabel te verwarmen. Bij radiatoren ligt die temperatuur rond 65°C, bij vloerverwarming rond 35°C. Door die lage temperatuur haal je het maximale rendement uit je condensatieketel of warmtepomp.
  • Vloerverwarming over je hele huis kan je een energiebesparing opleveren tussen 12 en 20%, afhankelijk van je woonsituatie en -oppervlakte.
EPC label woning


EXTRA VOORDELEN vloerverwarming

Vloerverwarming geeft gelijkmatige warmte af door het stralingsprincipe. Bij vloerverwarming is er geen luchtverplaatsing nodig om de warmte te verspreiden, bij convectiewarmte van radiatoren wel. Je hebt dus geen warme en koude plekken meer in huis.

Doordat er geen luchtverplaatsing plaatsvindt, is vloerverwarming ideaal voor mensen met allergieën zoals huisstofmijt of astma. 

In ons vak een grote meerwaarde: het esthetische aspect. Je hoeft geen muren op te offeren voor radiatoren. Je houdt meer ruimte over  voor extra kastruimte of decoratie.

Vloerverwarming kiezen

"dan kies ik toch voor vloerverwarming?"

Na alle voordelen van vloerverwarming op te sommen, lijkt het misschien alsof je sowieso dit systeem moet kiezen. Maar:

Alles hangt nog steeds af van jouw specifieke verbouwing, budget en wensen.

  • De installatiekost van vloerverwarming ligt een stuk hoger dan dat van klassieke radiatoren, doordat het systeem op maat gemaakt wordt voor de ruimtes van je woning.
  • Het is alleen geschikt voor nieuwbouw en grondige (totaal)renovaties, doordat dit grote werken met zich meebrengt die een beperkte renovatie niet wenst. 
  • Bij een beperkte renovatie kies je dan beter voor nieuwe radiatoren, die in vergelijking met de bestaande een beter rendement hebben en energiezuiniger zijn.

Home coach helpt je verder!

Wist je dat wij een volledige analyse van je woning maken om te kijken hoe we jouw woning energiezuiniger kunnen maken? 

De analyse van jouw woning vatten we samen in een handig en overzichtelijk verslag. Het vormt de basis waarop we verder bouwen om je totaalproject tot een goed einde te brengen.